Visste du att det är lösenordsbytardagen idag?

Gud vad krångligt, tänker du säkert. Vilken onödig dag!

Eller är det det…?  Ta den här dagen som en friendly reminder om att skydda din data som du har tillgång till såväl privat som professionellt. Här kommer lite tips till dig som går och funderar på om det verkligen är nödvändigt att byta lösenord.

Byt lösenord var 3:e månad

”Gud vad krångligt, jag slutar läsa här…. Jag kommer ju ändå aldrig ihåg vilken extra siffra jag lagt vart i vilket lösenord – nej, jag låter nog mitt lösenord och inlogg vara.”

Lätt att känna igen sig kanske i ovan resonemang? Tyvärr är det dock så att användarkonton läcker ut – oavsett hur bra lösenord du valt. Det kan hända hos såväl myndigheter som inom det privata näringslivet att intrång sker. Ta för vana att byt lösenord var tredje månad, så har du ökat dina chanser markant att inte någon obehörig kan komma åt dina uppgifter och/eller data.

Lösenord
Använd inte samma lösenord

Jag tar samma lösenord till allt – så enkelt att komma ihåg!”

Vad är egentligen ett bra lösenord? En bra första grundregel är att välja olika lösenord och inte använda samma till alla sina inlogg, för att minska sårbarheten att någon kan komma åt alla dina användarkonton vid en eventuell hackning eller intrång. Idag finns det bra verktyg som använder sig av och upptäcker typiska mönster med hjälp av vanliga ord, olika språk och lösenord som läckt ut tidigare. Därför är det bra att tänka till lite innan du väljer ett lösenord.

Använd en password manager

Om du har svårt att hålla reda på dina lösenord och behöver hjälp att komma ihåg vilket lösenord som går vart, kan du använda en password manager t ex NordPass: https://nordpass.com/. Idag finns det även ett brett urval av olika lösenordsappar för både internetläsare, iOS och Android, som kan hjälpa dig att hålla dina lösenord säkra och tillgängliga vid behov.

Vad är ett bra lösenord?

”Jag tar något som jag kan komma ihåg.. 12345, klart!”

Ett bra lösenord ska helst vara svårt att gissa för någon annan, undvik t ex gärna namn på dina barn, husdjur, sifferserier som 12345 mm. Som stöd idag har de flesta inloggningstjänster en mätare som hjälper dig att se om ditt lösenord är svagt eller starkt. Undvik att använda gratistjänster för att se om ditt lösenord är starkt eller svagt, då det kan vara en oseriös aktör som ligger bakom tjänsten. För att ditt lösenord ska vara så svårt att gissa som möjligt föreslår vi att du blandar stora och små bokstäver med siffror och tecken.

De lösenord som fortsatt toppar listan sedan ett par år tillbaka (undersökningar som gjorts av flera olika aktörer inom informationssäkerhetstjänster och -produkter, 2019-2021) är i ordning: 123456, 123456789, 12345 och qwerty.

Här kan du testa om ditt lösenord är säkert: www.säkerhetskollen.se.

Kan jag se om mina inloggningsuppgifter har läckt?

Här kan du testa och se om någon kan ha fått access till dina inloggningsuppgifter. Bakom tjänsten står internetsäkerhetsexperten Troy Hunt, som granskar internets skuggsidor och varnar omvärlden när stora företag hackas med kontoläckor som följd.

Här kan du se om ditt användarkonto kan ha läckt till obehöriga: https://haveibeenpwned.com/.

Kan jag se om jag har blivit hackad?

Om du kan svara ja på en eller flera av nedan påståenden har du med stor sannolikt blivit hackad eller fått in ett virus eller en programvara som har negativ inverkan på din dators prestanda och säkerhet.

  • Min dator är trögare än vanligt
  • Det känns det som att någon annan är inne på min dator
  • Jag kan inte logga in
  • Jag får märkliga meddelanden som dyker på datorn
  • Jag får meddelanden om intrång

Bra sida för hjälp vid misstänkt dataintrång är t ex www.säkerhetskollen.se. Här får du bra tips och råd för hur du ska agera och vad du kan göra.

Hoppas du tyckte att de här tipsen var till nytta!

Här kan du läsa om våra andra Insights