Här kommer våra topp 3 bästa tips inför, under och efter konsultintervjun
Nu så här vid årsskiftet är det många konsultavtal som förhandlas om eller kanske avslutas. Det är därför många konsulter som söker nya uppdrag och ska, kanske för första gången på länge, gå på konsultintervju inför möjligheten att landa ett nytt konsultuppdrag.
För att göra det så lätt som möjligt för dig som känner dig lite osäker kommer här våra Topp 3 tips på hur du landar ditt konsultuppdrag på första intervjun!
DJVs Topp 3 tips inför konsultintervjun
1. LÄS PÅ
För att du själv ska känna dig varm i kläderna inför intervjun kan en enkel sak att göra vara att Googla på organisationen, kanske hittar du värdefull information i organisationens värderingar eller vision som kan hjälpa dig att lyfta någon av dina egenskaper? Arbetar organisationen innovativt och nytänkande exempelvis – kanske du kan trycka på din kreativa förmåga. Som bonus kommer kunden att bli imponerad av att du visar intresse och redan kan så mycket av deras verksamhet vilket ofta leder till att kunden kanske lättare kan se dig i deras verksamhet.
2. VAR FÖRBEREDD
Andra stressfaktorer som kan störa kan vara en god idé att ordna med innan – t ex att se till att tekniken fungerar som den ska vid ett digitalt möte. Har du en god internetuppkoppling? Syns du ordentligt i kameran? Hur ser din bakgrund ut? Är ljudet och mikrofonen fungerande som de ska? Ett par hörlurar kan hjälpa vid behov.
Se även till att din dator står på en stadig grund för att undvika att din bild hamnar i rörelse. Vid ett digitalt möte är du kanske i hemmamiljö vilket gör situationen något mer avslappnad, men ska du däremot träffa kunden på ett fysiskt möte kan det vara bra att komma några minuter innan för att finna tid att varva ned. Skulle du mot förmodan komma sent är det viktigt att du ringer och informerar om detta.
3. TÄNK IGENOM SVAR
Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska svara på vissa frågor, om möjligt är det därför klokt att tänka igenom tuffa frågor inför intervjun. En klassisk fråga som ofta dyker upp i intervjusammanhang är att du ska beskriva vad du har för utmaningar/svagheter eller utvecklingsmöjligheter. En svaghet kan vara fördelaktig att försöka vända till något positivt, exempel på en sådan svaghet kan vara envishet som initialt kan vara en utmaning men som också kan vara något positivt i arbetet.
DJVs Topp 3 tips under intervjun
1. VAR POSITIV
Visa kunden ett leende och ge dem intrycket att du är en glad person, det kommer ge dem en känsla av hur din energi passar in i teamet. Visa gärna ditt intresse för uppdraget, kunden vill självklart ta in en kandidat som tycker uppdraget är motiverande och spännande.
2. STÄLL FRÅGOR
Genom att visa på intresse ger du dig själv goda förutsättningar att komma vidare i processen. Det är viktigt att rekryteraren får en känsla av att du är engagerad för uppdraget och kunden, därför kan frågor bidra till att du får en bättre förståelse för arbetet, men även kunden ser ditt intresse för rollen. Frågor du förslagsvis kan ställa är hur en arbetsdag kan se ut eller hur teamet är uppbyggt. Avslutningsvis i intervjun kan du även fråga om nästa steg i processen
3. SLAPPNA AV
Lättare sagt än gjort, men att försöka slappna av under intervju… Lite nervositet är helt normalt att känna inför en intervju och det är bara positivt, det visar på att du tar intervjun på allvar. Känner du däremot att nervositeten tar över och att du har svårt att svara på frågor kan du be rekryteraren att få återkomma till en fråga. Ibland vet man inte vad man ska svara och då är det bättre att tänka igenom sitt svar än att endast svara ”jag vet inte”. Rekryteraren har full förståelse för din nervositet.
DJVs Topp 3 tips efter intervjun
1. FÖLJ UPP
För att visa intresse kan det vara bra att skicka ett mail till rekryteraren för att tacka för intervjun. Kommer du på eventuella följdfrågor kring uppdraget är det ett bra tillfälle att ställa dem i samma mail.
2. REFLEKTERA
Det är viktigt att du sammanställer för dig själv och reflekterar över hur intervjun kändes, upplevde den dina förväntningar? Känner du dig fortfarande intresserad av uppdraget? Har du andra frågor eller vill bolla tankar som dykt upp kan du självklart höra av dig till din konsultchef.
3. KOLLA I DITT NÄTVERK
Det kan vara skönt för dig att kika runt i ditt nätverk, på LinkedIn förslagsvis, om någon har haft ett uppdrag hos kunden i fråga. Då kan du få möjligheten att ta bakreferenser genom att ställa direktfrågor till hen om hur kunden var som uppdragsgivare eller hur hen trivdes på arbetsplatsen.
Andra tips som kan vara värdefulla att tänka på: klä dig intervjuvänligt, tänk på kroppsspråket, läs på ditt egna CV och var självsäker men ödmjuk.
Vi finns självklart här som stöd för att du ska få bästa förutsättningar inför ditt möte med kunden!
Känner du att du behöver vidare tips eller rådgivning inför en intervju är du varmt välkommen att höra av dig till paulina.unger@djv.se.